KM térkép

Hosszas munka után szeretettel prezentáljuk a KM térképet. Találtok rajta bevált KM-es szálláshelyeket, fontos látnivalókat a városokban, a természetben, túraútvonalakat és igazi KM-es törzshelyeket, kávézókat.

Az adatbázis folyamatosan bővül, hamarosan már ti is hozzájárulhattok majd a fejlesztéshez. Ezenkívül készítettünk egy kisokost, amiben minden fontos infót összegyűjtöttünk a túratervezéssel kapcsolatban. Jó kutatást!

“Sok fiatal figyelmét felkelti a természettel való kapcsolat, és érzékenyek a környezetvédelemre, ahogy a cserkészek és más csoportok tanúsítják, akik természetjáró napokat, táborokat, kirándulásokat, túrákat és környezetvédő kampányokat szerveznek. Assisi Szent Ferenc szellemében ezek az élmények utat törhetnek, amely bevezet az egyetemes testvériség iskolájába és a szemlélődő imádságba.” (Ferenc pápa - Christus vivit - 228. pont)

Inkább Google Earth-ben nézném a térképet:

Túraszervező kisokos - benne sok értékes tapasztalattal, hivatkozással.

Előkészületek

Csapat, feladatok és felületek

Szállás és étkezés szervezése

Az étkezés tervezéséhez részletes segítséget találunk KM kajatárban. Ezért a továbbiakban a szállás szervezésével kapcsolatos legfontosabb szempontokat emeljük ki.

Mit kell átgondolnom egy szállásnáL?

Utazásszervezés

Túratervezés

MIt jelentenek a turistajelzések?

Öltözet: rétegesen, a túrázásra készülve érdemes öltözködni és különösen is figyelni kell a fiatalabb diákokra, sokszor elfelejtődik valami… A divat az erdőben új értelmet nyer.


Iratok és szülői elérhetőségek legyen nálunk (diákigazolvány, személyi, TAJ másolat). 

Elsősegély csomag - min. kellékek

Gyógyszerigények előzetes felmérése

Megvalósítás

túravezetés

TÚRA KÖZBENI JÁTÉKOK/GYAKORLATOK:

VÁRATLAN HELYZETEK ÉS TEENDŐK (PÁR TRÜKK):

Baleset: A sérülés súlyosságától függően kezelendő. Gyomorrontás, vagy bokaficam esetén a sérült és kísérői térjenek vissza a táborhelyre, ott kezeljék tovább. Enyhe horzsolás, vágás esetén a nálunk lévő elsősegély csomaggal tudjuk kezelni és fertőtleníteni a sebet.

Nagyobb sérülés esetén mindenképpen hívjunk mentőt (112), helyezzük a sérültet stabil oldalfekvésbe, és védjük meg a kihűléstől.

Vihar elázás: Próbáljunk menedéket találni (esőbeálló, sűrűbb erdő) és megvárni, míg csillapodik az eső. Mindenképp maradjunk mozgásban, érdemes akár a túra rövidítésével visszatérni a szállásra száradni. A továbbhaladáskor különösen is ügyeljünk a csúszós kövekre, ilyenkor fokozottan balesetveszélyes a terep. 

"Eltévedtünk": Minél gyorsabban győződjünk meg róla, hogy valóban eltévedtünk és esetleg nincs egy elvétett elágazás, jelzés…

Ha megtaláltunk magukat a térképen keressük meg a legközelebbi turistaútvonalat, lehetőleg ami mentén célba tudunk érni. Különösen is ügyeljünk, hogy főleg a téli hónapokban gyorsan sötétedik, ezt különösen is fontos elkerülni, nem beszélve arról, hogy ilyenkor a tömegközlekedés is megáll. Bátran kérjünk külső segítséget is, ha nem jutunk előbbre (szülők, koordinátor, környékbeli ismerős).

Kimerülés, kifáradás: Előfordulhat, hogy a csapatunkban valakinek kisebb táv is megterhelő, nehezen viseli a fizikai kihívásokat. Vegyük komolyan a jelzését, ne reagáljunk ítélkezően. Szegődjünk mellé, beszélgessünk vele. Lehet, hogy a tempó lassításával, vagy egy plusz pihenő beiktatásával segítünk neki. Ne engedjük, hogy bárki is nagyon lemaradjon, ez különösen is demotiváló lehet. Jellemző problémás testrészek: térd, boka...

"Éhes vagyok!": Gyakran elhangzó mondat a túrákon, de éppen ezért érdemes előre kijelölni a közös étkezések idejét, az egyéni étkezések nehezítik a közösség életét. Természetesen, ha valaki nem hozott magával elegendő élelmet bátran osszuk meg vele a saját élelmünket. 

"Ott vagyunk már?": Visszatérő érdeklődő kérdés, egy idő után akár már a túravezető türelmét is próbára teheti. Ennek tudatában érdemes ezekre válaszolni, és minél inkább tisztázni a túra várható kihívásait, eseményeit, meghatározó pontjait. A “nem tudom, de jó felé megyünk” néha hatékony és akár őszinte válasz is. 

Ki csinálta a KM térképet és a kisokost?

Még ősszel alakult meg a KM térkép munkacsoport, ahol 6 különböző városból dolgoztak együtt KM csoportvezetők! Az éjszakai találkozások és az otthoni munkák eredménye a most bemutatott térkép!

A csoport tagjai: Farkas Fanni (Szeged), Porcsalmy Ági (Mosonmagyaróvár), Németh Letti (Nagykanizsa), Molnár Lőrinc (Vác), Tömösvári Barnabás (Budapest) és Forián-Szabó Máté (Göd).