KM kajatár

Nagy örömmel mutatjuk be a KM kajatárat, ahol egyrészt fontos tippeket olvashattok a főzés tudományához, szeretnénk egy kezdő szakácsot is nagy biztonsággal eligazítani.

Továbbá találtok jópár receptet is különféle kategóriákba, amit egytől egyig KM-es kezek írtak a saját tapasztalataikat felhasználva. 

A receptkönyv remélhetőleg folyamatosan bővülhet újabb és újabb receptekkel. Jó étvágyat!

“Való ugyan, hogy nekem nem mesterségem a főzés, nem is illene hozzám, hogy én egyházi ember lévén, hivatalomhoz képest a rajzoló eszközök helyett a főzőkalanat forgassam; tanúltam mindazonáltal kénytelenségből is annyit, hogy a rendes főzést a kotyvasztástól meg tudom választani; azt is tudom, hogy a jó ebédnek készítése nem kolosvári káposztán, hanem a jó tehénhúslévnek főzésén kezdődik; és hogy a nevezetes magyarok konyháiban a pástétomot nem rozslisztből csak tiszta vízzel, sóval gyúrják, hanem jóféle vajas tésztából készítik. (...) Írtam Körmötz-bányán Sz. András havának 26. napján 1795.”  - Simai Kristóf SchP

KM Kajatár - kisokos

Piaristaság és gasztronómia - ki volt Simai Kristóf?

„Némely étkeknek készítése-modgya, mellyet Simai Kristóf S. P. próba tételei után jónak talált, és öszve irogatott Körmötz-bányán”  – olvasható Simai munkájának elején. A recepteket 1795 és 1799 között gyűjtötte össze, az elkészült szakácskönyv a korszakban nem jelent meg, a kéziratot csak 2011-ben adták ki.

Simai Kristóf (1742–1833) 1765-ben lépett a piarista rendbe, 1778–1790-ig Kassán, majd 1829-ig Körmöcbányán tanított rajzot, végül 1830-tól haláláig Selmecbányán élt. Elsősorban drámaíróként ismert, a korszakban jelentős színpadi sikerek köthetők a nevéhez, Igazházi című darabjának bemutatásával nyílt meg az első magyar színtársulat Budán 1790-ben; Molière Fösvény című darabját Zsugori címmel elsőként ültette át magyar nyelvre. A piarista rend első akadémikusa, a megalakuló Akadémia 1832-ben tagjai sorába választotta, melyben szerepet játszott szótáríró tevékenysége (Végtagokra szedett szótár. Buda, 1809–1810). Furcsa kitérőnek tűnhet pályáján a szakácskönyv írása, azonban – ahogy arról az Előbeszéd tájékoztat – szervesen illeszkedett elképzeléseihez: „egyéb kiadott munkámmal, úgy ezzel is kedvességet találok az érdemes haza előtt.” Nyilvánvaló tehát Simai Kristóf célja a munka megírásával: korszerűbb, magasabb színvonalú, jó minőségű fogások készítésére sarkallni az olvasót.  Receptgyűjteményében szerepelnek már paprikából, paradicsomból, kukoricából készült fogások.

Ki vagyok és mire van szükségem?

Az emberek nemcsak alakban, magasságban, korban különböznek egymástól, hanem alapvető ételigényeikben is. Másra van  szüksége egy  fiatal, növekedésben  lévő  szervezetnek,  és  másra  az  idősnek. A különféle éghajlaton élő emberek élelmezési igényei is mást kívánnak. De  még  egyazon  éghajlaton  élő,  egyforma  korú  emberek  igénye  is  eltér  egymástól  aszerint,  hogy  mivel  foglalkoznak,  milyen  munkát  végeznek.  Ezeket  az  igényeket  elégítik  ki   az  évszázadok  során  kialakult  táplálkozási  szokások; fontos tehát ismerni néhány alapszabályt, amire támaszkodhatunk. Testünket  legegyszerűbben  a  motorhoz  hasonlíthatjuk,  a  táplálkozást   pedig   az   üzemanyaghoz.   Tudjuk,   hogy   a  motor  akkor   is   fogyaszt   üzemanyagot,    ha   álló   helyzetben    működik;    ugyanígy  szervezetünk  is  fogyaszt  energiát  alvás  vagy  pihenés  közben  is.  Szervezetünk  ezen  idő  alatt  is  „üzemel",  természetesen  lassúbb  ütemben,  kevesebb  energiát  fogyaszt,  mint  amikor  mozgunk,  dolgozunk, vagy például kirándulunk, túrázunk.  A  mozgás  mértékétől  függően  növekszik  táplálkozási  szükségletünk  is:  minél  nehezebb  munkát  végzünk és  minél  nehezebb körülmények között,  annál  erősebben  kell  szervezetünket  „fűteni". 

A   fiatal,   növekvő   szervezetnek plusz igénye, hogy a növekedéséhez szükséges ”építőanyagot” is szállítsa a szervezetéhez.  Legegyszerűbben ezzel  magyarázható  a  kamaszok  hatalmas  étvágya.  Ne  lepődjünk meg, ha a növésben lévő gyerekek - jellemzőbben fiúk - akár a többszörösét is képesek elfogyasztani annak, amit egy felnőtt megeszik. E korosztály esetében ha pl egy tempósabb túrával egybekötött hétvégét tervezünk, számítsunk repetára és emiatt érdemes kicsit többet főzni, mint ami a minimál fejadag.

Fontosabb alapvetések és praktikumok

Tervezzünk és vásároljunk okosan

Az élelmiszerek kínálata manapság nagyon gazdag. Akár egyszerű, akár különleges ételt akarunk készíteni, ahhoz, hogy ízletes és egészséges legyen, a vásárláskor fontos a minőségre ügyelni. Érdemes olyan üzletben vásárolni, ahol kapható friss áru. Ha van a közelünkben piac, keressük az aktuális évszak gyümölcseit és zöldségeit (az idénytermékek ilyenkor olcsóbban). A jó minőségű áru nem feltétlenül drágább.

Tervezés

Bevásárlás

Tárolás

Konyhai felszerelések

Az ételek elkészítését jelentősen gyorsítja, ha megfelelő konyhai eszközöket használunk. Vendégszállások, táborhelyek esetén azonban ne számítsunk arra, hogy mindenféle típusú edényt találunk. Ilyen esetben azt használjuk, ami a rendelkezésünkre áll, s ha van olyan eszköz, amire terveink alapján mindenképpen szükségünk lesz, inkább vigyük magunkkal (pl mérőedény, palacsintasütő).

Bármilyen a konyha felszerelése, az alábbi szempontokra érdemes figyelni:

A főzés munkamenete és megtervezése

A  főzésnek  az ésszerűség  szabja  meg  a  sorrendjét,  amit  nem  ajánlatos  összecserélni. Már a tervezéssel és az anyagok  kiválasztásával  elkezdődik egy folyamat,  amihez kapcsolódik később  a  mérés, tisztítás, darabolás, keverés, gyúrás, párolás, főzés, sütés  és  számtalan  egyéb  művelet,  sőt  még a tálalás  is. A főzési folyamat valójában  három szakaszra  oszlik:  1.  előkészítésre, 2. elkészítésre és 3. befejezésre/tálalásra.

Az alábbiakban olyan fontos szempontokat olvashatunk, melyek segítenek minket tudatosan felépíteni és megvalósítani egy közös főzést.

Időtakarékos módszerek a konyhában

Az alábbiakban néhány gyorsaságot és célszerűséget szolgáló tanácsot találunk.

Ízekről, fűszerekről általában

A   fűszerek   ételeink   ízesítésére   szolgálnak. Kevesen    tudják    azonban,   hogy  a  fűszerek  emésztésünk  számára  is  nélkülözhetetlenek:  az  étvágygerjesztésen  túl  serkentik  a  száj,  a  gyomor  és  a  belek  nyálkahártyáját,  javítják  az  emésztőmirigyek  vérellátását,  elősegítik  a  tápanyagok  tökéletesebb  felszívódását.  Nem   ajánlatos   az   ételek    mértéktelen    fűszerezése,    mert  azok túlzott  fogyasztása  is árthat.  Ne  dicsekedjünk  azzal,  hogy  jól  bírjuk  a  méregerős  paprikát,  ne  borsozzuk  meg  annyira az  ételt,  hogy könnyet csaljon  a  szemünkbe.  Főzés közben mindig csak annyi fűszert használunk,  hogy  ne  nyomja  el,  inkább  emelje  ki  ételeink  eredeti  zamatát. 

A húsokról általában

A   húsokat   készíthetjük   egészben   vagy   szeletben   sütve,   darabolva, párolva  vagy  főzve. Kirándulások, túrák alkalmával leggyakoribb és legkiadósabb hústartalmú ételek, amiből nagy mennyiséget könnyű elkészíteni a pörkölt, vagy a bográcsgulyás. Darálthússal készült ételek esetén nincs előzetes dolgunk a már megvásárolt hússal. De pl pörkölt készítése esetén a húst feldarabolás előtt ajánlatos folyó vízben lemosni.

Az elrontott ételek helyrehozása - pár trükk

A maradék felhasználása

Egy átlagos háztartásban a megmaradt ételeket hűtőben tárolják, vagy lefagyaszják. Kirándulások, túrák, vagy többnapos közösségi együttlétek esetén törekedjünk arra, hogy a megfőzött étel elfogyjon, mielőtt kidobnánk. 

Például a vacsorához nyugodtan tálaljuk fel az ebédről megmaradt ételt is. Amennyiben így sem fogy el, de még ehető, kérdezzük meg szállásadónkat, tud-e olyan házat, ahol elfogadják, vagy az állatoknak adják.

A   maradékok   felhasználásánál   legyünk    óvatosak.  Ha  valami  gyanú  áll  fenn  a  maradék  frissességét  illetően,  inkább   öntsük  ki,  mint   hogy  betegséget   okozzunk   a  takarékossággal. A  maradék  ételeket  lefedve,  hideg  helyen  tartsuk,  és  felhasználáskor újra  melegítsük fel. Szeretnénk pár tippet adni, hogy egyes ételmaradékok hogyan alakíthatók át más fogásokká.

Konyhai szótár - mi mit jelent?

Ki készítette a KM kajatárat?

Ősszel egy kis munkacsoport alakult, hogy megtervezze a KM receptgyűjtemények felépítését, szempontokat adjon a kisokoshoz és egyben konkrét recepteket is kidolgozzon. A csapathoz később csatlakozott Kalmár Petra is, akinek számos recept kidolgozását köszönhetjük!

A csoport tagjai: Jusztin Vera (Budapest), Villám Botond "Flessh" (Budapest), Bajkó Anna (Vác) és Forián-Szabó Máté (Göd).